HULDIGING ODYSSEUS IN NIEUWEGEIN WSV

By 6 november 2016 Geen categorie No Comments

Eerste landstitel in historie van Odysseus, eindelijke is dan toch de ” net niet ” aan een einde gekomen.

img_0730
Al in de jaren 80 werd er volgens de oude regels gepolood in Alkmaar. Na de introductie van de huidige spelregels begin jaren 90 deed Ody mee in de top. Hoogtepunt was de tweede plek in 1994 achter het ongenaakbare Rijnland uit Leiderdorp. Rijnland won in 14 jaar 13 keer de landstitel…
Na 1994 viel het toenmalige team uit elkaar. De meeste spelers stopten en het talent Erwin Roos stapte over naar Rijnland.
Erwin kwam in 2009 weer terug bij Ody. In de tussentijd won hij titels bij Rijnland, het Engelse St Albans en Deventer.
In 1995 had Odysseus dus geen team meer. Een paar bevlogen ouders kozen er voor om een nieuw team op te starten. Erwin werd gevraagd als coach en vol enthousiasme begon een groep jongens in de leeftijd van 11 tot 15 met kanopolo. Van deze jonge jongens is Sander Smorenberg nog de enige speler in het team.

img_0731
De groep ontwikkelde zich goed en promoveerde in 1997 naar de hoofdklasse. Om in 1998 gelijk als vierde te eindigen achter uiteraard Rijnland en de nummers twee en drie Deventer en Trekvogels.
Het jonge Odysseus team had de ambitie om voor de titel te gaan. Het duurde echter ruim 16 jaar voor dat Alkmaar ook daadwerkelijk als eerste eindigde, nadat Rijnland langszaam afgleed als topteam, oa Erwin maakte de overstap naar Engeland, kwam Deventer op. Deventer domineerde het Europese en Nederlandse kanopolo gedurende ruim tien jaar. Titel op titel werd er gewonnen. En Odysseus eindigde structureel op plek 2 of plek 3. De Alkmaarders kunnen na al die jaren geen bronzen of zilveren plak meer zien.
Na 2012 stopte Deventer met de competitie om voortaan enkel nog voor de lol toernooitjes te varen. De kans voor Ody om de macht te grijpen. Helaas was daar Groningen dat ook over een uitstekend team heeft en drie jaar op rij de titel weet te winnen. Het Uithoornse Michiel de Ruyter eindigt achter hen op plek 2 en Odysseus verzamelt weer 3 bronzen plakken….
In 2015 lijkt het dieptepunt bereikt. Het clubgebouw is eind 2014 afgebrand en het eerste team van Odysseus begint ook op leeftijd te komen terwijl er vanuit de jeugd weinig doorstroming is. De derde plek voor de 5e keer op rij is ook geen motivatie. Amper een jaar terug stond kanopolo bij Odysseus sterk onder druk.
Gelukkig pakte het bestuur van Odysseus, gesteund door een fanatieke groep leden en onderleiding van onze voorzitter Ronald Pel het uitstekend op. Een prachtig nieuw clubgebouw werd nieuw gebouwd in de winter van 2015-2016. Tegelijkertijd kreeg de club steun van de gemeente. Er werd fors geïnvesteerd in de aanleg van twee wedstrijdwaardige speelvelden. Met de aanleg van de velden en de komst van het nieuwe gebouw werd de basis gelegd voor de frisse herstart van kanopolo bij Odysseus.
Afgelopen winter maakte Oranje internationals Bryce Hollmann en Remco van Vliet de overstap van Michiel de Ruyter naar Alkmaar. Ook Jong Oranje speler Roy Dekkers kwam het team versterken en vertrok van Trekvogels. Het nieuwe team kreeg zo vorm, gebouwd rondom de oude basis met de juiste mix van ervaring en talent: Martijn Aben, Sander Smorenberg, Dylan Tough en Mats Pel. Waarbij Erwin Roos als speler/trainer een bijzondere rol speelt
Het nieuwe team kende dit jaar een uitstekend seizoen. De titel werd gewonnen zonder 1 wedstrijd te verliezen en inmiddels is Odysseus met 5 spelers hofleverancier van Oranje. Dus eindelijk na 25 jaar kanopolo eindelijk een gouden plak voor de mannen  van Alkmaar. Een prachtige prestatie!

Martijn Rol

Bewaren

Bewaren

Bewaren