Verslag Coach Kasper Schagen

By 5 december 2015 Heren No Comments

_KBF0131

 

De resultaten van de Nederlandse herenselectie kanopolo vallen de laatste jaren tegen. In 2012 werd voor het laatst een grote prijs gepakt: het wereldkampioenschap in het Poolse Poznan. Daarna bleef het stil. Aan deze periode komt snel een einde als het ligt aan bondscoach Kasper Schagen.

“Tussen 2000 en 2008 was Oranje zwaar dominant in de wereld. Het was gek als we op een toernooi niet in de finale stonden. Mede daardoor werden we in 2004 en 2008 wereldkampioen,” vertelt Schagen.Het succes van deze gouden generatie is volgens Schagen te danken aan KV Deventer. “Een groot deel van de internationals was destijds lid van KV Deventer. Zij trainden als club één à twee keer per dag en zes à zeven dagen per week. Op die manier waren ze helemaal op elkaar ingespeeld. Toen deze jongens er in 2009 mee stopten, ging het niveau van Oranje ook naar beneden. De wereldtitel van 2012 kwam wat mij betreft dan ook als een verrassing.” 

Het Deventer-principe keert volgens Schagen deels terug. Maar dan in Alkmaar bij KV Odysseus. Daar wordt komend voorjaar een gloednieuwe accommodatie opgeleverd met krachthonk en twee professionele speelvelden. “Dat heeft een aantrekkende werking op internationals. Bryce Hollmann en Remko van Vliet hebben recent hun oude club Michiel de Ruyter verruilt voor KV Odysseus. Daarnaast maakt ook jong-oranje international Roy Dekkers de overstap van KV Trekvogels naar KV Odysseus. Daar trainen en spelen ze vanaf nu samen met internationals Dylan Tough, Mats Pel en Martijn Aben.”

De transfers zijn volgens de bondscoach goed voor het niveau van Oranje. “Groningen is de laatste drie jaar op rij landskampioen geworden. Nu Odysseus dankzij de transfers sterker wordt, kunnen ze Groningen ‘opnaaien’ in de landelijke competitie. Op die manier worden de spelers van beide teams nog beter.”

De bondscoach wil zijn internationals ook zelf beter maken. “Dat gaan we onder andere doen door de trainingsintensiteit te verhogen. Waar we voorheen één keer per drie weken samen trainden, gaan we dat opvoeren naar één keer per twee weken. Daarnaast worden het aantal dagtrainingen voorafgaand aan het seizoen verhoogd van drie naar zes. Op die manier moeten de internationals nog beter op elkaar ingespeeld raken.”

Net als voorgaande jaren speelt Oranje in 2016 de ECA-cup: een drielandentoernooi in Polen, Frankrijk en België. Traditioneel werden deze drie toernooien aangevuld met een oefentoernooi in Gent. Om het samenspel van Oranje te verbeteren voegt de bondscoach in 2016 vier oefentoernooien aan dit programma toegevoegd: Zürich, Amsterdam Open, Charleroi en het Pinkstertoernooi in Essen. Op het WK 2016 in het Italiaanse Syracuse moeten deze veranderingen volgens Schagen leiden tot resultaat.

Volgens de bondscoach wordt het voor veel landen een speciaal WK omdat er op het zoute water van de Middellandse Zee wordt gespeeld. “Zout water heeft een hogere dichtheid dan zoet water, waardoor de kano’s hoger liggen ten opzichte van het wateroppervlak. Aan die speelstijl zullen de spelers moeten wennen. De havens van IJmuiden en Scheveningen zijn geschikte trainingslocaties om Oranje klaar te stomen voor een nieuwe WK-medaille. Ik heb er zin in!

 

EKE_5052