Nederlandse dames zorgen voor enige Oranjemedaille op EK

By 31 augustus 2015 Dames No Comments

Nederlandse dames zorgen voor enige Oranjemedaille op EK

 

IMG_1294

 

 

De grondig gerenoveerde damesploeg zorgde op de Europese kampioenschappen voor het enige succes van de Oranje-equipe. Pas in de derde verlenging wisten de vrouwen de verliezersfinale te winnen en zo de bronzen plak voor zich op te eisen.

Het voortraject van de ploeg maakt de prestatie extra bijzonder.  Na een op z’n zachtst gezegd turbulent WK, duurde het lang voor het damesteam dit jaar weer van de grond kwam. Enkele ervaren krachten stopten, net als de coaches. Een paar maanden voor het toernooi stapten coach Michiel Boonacker en fysiotherapeute Larissa Berkamp in. Drie aanstormende talenten versterkten de ploeg. Om nog ritme op te doen, trainden de vrouwen hard.

Al vroeg in het toernooi kwam de bevestiging dat het goed zat met de vorm toen de vrouwen gelijk speelden tegen de sterke Fransen. In een tussenpoule in de tweede ronde moest oranje een hele competitie spelen. De Britse dames werden op knappe wijze verslagen. Een nipte nederlaag tegen Zwitserland (2-4) werd een dag later ruimschoots rechtgezet. In een wedstrijd waarin bijna alles lukte en het zelfvertrouwen er vanaf spatte, versloeg oranje het Alpenland met maar liefst 5-1.

De tweede wedstrijd tegen de Britten ging om een 1e plaats in de tussenpoule én een op papier gemakkelijke finale tegen Frankrijk. Na een sterke eerste helft (3-1) werd er alsnog verloren. Bij een ander resultaat had er misschien nog wel meer ingezeten voor de dames. Nu trof het team de oppermachtige Duitse ploeg in de halve eindstrijd. Oranje was zenuwachtig en helaas kansloos. In de strijd om de derde plek was wederom Zwitserland de tegenstander. Na een 2-2 in de reguliere speeltijd, besloot de ploeg volle pressie te spelen. Die tactiek bleek de juiste. Na tweeënhalve verlenging 5-uit te hebben gespeeld en na talloze onsuccesvolle doelpogingen, maakte Sarissa het bevrijdende doelpunt. Brons voor oranje! Dit vroege succes belooft veel voor volgend jaar.

Heren worden 6e

De heren eindigden in hun poule ook op de tweede plaats. Alleen van Frankrijk werd verloren (2-7). In de tussenpoule was de sterk spelende thuisploeg de eerste tegenstander. De Duitsers overrompelden Nederland volledig met hun goedlopende krachtspel. Al binnen twee minuten stond oranje met twee doelpunten achter. De nare nasmaak van de wedstrijd tegen de Fransen kon niet worden weggespoeld. De eindstand (1-7) was pijnlijk.

Om nog door te kunnen naar de halve finale, moesten de mannen van zowel Zwitserland als Denemarken winnen. De taaie Zwitsers werden in een grote pot met 5-1 aan de kant gezet. De stijgende lijn leek te zijn ingezet. Tegen de Denen kwam Nederland snel op een 0-1 achterstand. Deze werd gelukkig al snel omgebogen door fraaie treffers van Mats en Jurjen. Nederland was duidelijk de sterkste ploeg in de eerste helft. Na rust scoorde Denemarken helaas snel tegen. Ondanks verwoede pogingen om kansen te creëren, kwamen onze mannen amper nog kansrijk voor het doel. Het enige echte wapenfeit van oranje was een bal van Sjoerd die de onderkant van de bovenlat trof. Tot overmaat van ramp moest oranje ook nog de 2-3 incasseren en restte de strijd om plaats 5. Het feit dat Nederland zó dichtbij was, was erg jammer.

De Poolse ploeg was de eerste tegenstander. Hoewel het verdedigende collectief van de Oost-Europeanen niet bestand was tegen de Nederlandse aanvalsfurie, bleef het toch lang spannend. Een paar belachelijk hard ingeschoten ballen van de Poolse spitsen brachten de stand terug tot 4-4. In de slotminuten trok oranje de wedstrijd toch professioneel over de streep. In de laatste wedstrijd mocht ook de mannenploeg weer aantreden tegen de Zwitsers. In een harde pot (vooral van de kant van de tegenstander) moest een verlenging de winnaar aanwijzen. Oranje verdedigde sterk en met slechts een handvol seconden op de schotklok, moest Zwitserland een wanhopig balletje op doel gooien. Het schot leek nog te worden aangeraakt en de bal zeilde op een lullige manier binnen. De laatste wedstrijd vatte het hele toernooi misschien wel goed samen: net niet goed genoeg.

Duitse heren pakken titel

De stugge Deense ploeg trof in Italië een waardige stugge tegenstander. Na een gelijke eindstand moest een verlenging uitsluitsel brengen. De Italianen, meer ervaren in belangrijke wedstrijden, haalden net als in 2009 de Europese finale in Essen. De Duitsers leken in hun halve finale gehakt te maken van Frankrijk. Zeker toen de Fransen in een vlaag van onoplettendheid met zes man in het veld lagen en een domme gele kaart opliepen. De heersende wereldkampioen zette na een 4-0 tussenstand nog een inhaalrace in maar kwamen tekort. De finale stond bol van spanning en stugheid. De eindstand in reguliere tijd bedroeg 1-1. Captain Jonas bracht de Duitsers in de verlenging in  extase. Twee Europese titels op rij voor Duitsland.

Jong Oranje was net als het mannenteam erg dicht bij de halve finale. In de tussenpoule liet de ploeg het liggen tegen de Britten. De onnodige 1-3 nederlaag (na persoonlijke fouten) betekende dat een alleen een overwinning op de Duitsers volstond voor een plek in de halve finale. De sterke Duitsers werden nog bijna verslagen ook! Bij een 1-2 achterstand wachtte de ploeg erg lang om man op man te gaan verdedigen. De ploeg scoorde nog wel de gelijkmaker maar moest kort daarop wederom een Duitse treffer incasseren. In de strijd om plek 5 werd een tweekamp tegen Rusland gespeeld. De eerste wedstrijd werd met 3-2 gewonnen. De tweede wedstrijd werd met 4-5 verloren. Zoals zo vaak dit toernooi, moest een Oranjeploeg een verlenging spelen. Helaas scoorden de Russen het beslissende doelpunt.

De dames onder de 21 jaar maakten vorig jaar na afwezigheid van een paar jaar hun entree op een eindtoernooi. Dit jaar raakte het team een aantal sterkhouders kwijt aan de dames. Verder dan de laatste plaats kwam de jonge ploeg helaas niet. Desondanks waren er zeker lichtpuntjes. De nieuwe meiden lieten zien over een goede portie talent te beschikken. Bovendien speelde oranje in de laatste wedstrijd tegen jong Italië gelijk. Het was hun beste wedstrijd van het toernooi en belooft wat voor het WK van 2016 op Sicilië!

 

Tim Schrama