Dames U21 zijn er klaar voor.

By 19 augustus 2015 Dames -21 No Comments

11707313_1032653073412339_1645644476152236247_n-1De kanopolowereld telt af naar het EK en de selecties maken zich op voor het belangrijkste toernooi van het jaar. Sinds twee jaar mag Nederland zich weer tussen de landen scharen die in alle vier de categorieën vertegenwoordigd zijn: de dames onder 21 jaar maakten hun rentree op het WK in Frankrijk en zullen zich dit jaar meten met de Europese top in Essen.

Met een gemiddelde leeftijd van ongeveer 18 jaar zijn de dames zelfs voor een <21-team wat aan de jonge kant. Toch hebben de speelsters het afgelopen jaar grote ontwikkelingen doorgemaakt, zowel individueel als als team, onder de deskundige begeleiding van coaches Lieske de Wit en Marijke Dijkman. De meer ervaren selecties zoals regerend Europees en Wereldkampioen Duitsland zullen zich dus niet te snel rijk mogen rekenen. Nederland behoort niet tot de favorieten, maar een plek in de halve finales is ook niet op voorhand uitgesloten.

In de <21-damesklasse zijn er, Nederland meegerekend, zeven deelnemende teams die samen een poule vormen. De meeste daarvan zijn bekend: tegen Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Polen is al vaker gespeeld, waaronder op het WK afgelopen jaar. Deze teams hebben al eerder bewezen te kunnen winnen en de Oranje dames kunnen dus zeker vier zware wedstrijden verwachten. Italië was er niet bij op het WK, maar wel drie keer tegenstander in Mechelen dit jaar. Dit resulteerde in drie spannende potten, waarvan twee in het voordeel van Nederland werden beslecht. Het Russische team is vooralsnog een complete verrassing.

Donderdag zal meteen een zware dag worden met wedstrijden tegen achtereenvolgens Polen, Frankrijk en Duitsland. Het Nederlandse team zal hier moeten proberen om punten te sprokkelen, maar vooral haar pijlen moeten richten op Italië op vrijdag en GB en Rusland op zaterdag. Als Oranje erin slaagt punten te pakken tegen ten minste één van de grote vier, zou dat kunnen resulteren in een halvefinaleplaats. Belangrijker is echter dat er door deelname aan de grote toernooien een basis gelegd wordt waar het dameskanopolo de komende jaren de vruchten van zal plukken.

 

Elke Brouwer de Koning

19-08-2015